Rion aktiiviajoista en osaa kertoa. Talon nykyisestäkään kohtalosta minulla ei ole tietoa. Kesäinen mainos on muistini mukaan ollut talon päädyssä 1980-luvulta alkaen. 1990-luvulla nuoriso kokoontui Riossa. Fonectasta löysin Rion yhteystiedot:
Club Rio Tmi
Puhelin: 040 090 5070
Osoite: Makkosentie 32, 88600 SOTKAMO
Sotkamo on ollut kotipaikkakuntani kesästä 2010 alkaen. Palasimme tänne pitkän korpivaelluksen jälkeen. Olimme 90-luvulla pitkiä aikoja Ranskassa ja kolmetoista vuotta asuimme ja työskentelimme Loviisan-seudulla. Vietimme silloinkin lomat täällä. 2000-luvulla teimme pitkiä etätyövaiheita Sotkamosta käsin.
Minua kiehtoo havainto siitä, miten vähän edelleen tiedän uudesta kotikunnastani. Kirjoittamalla näkemästäni ja havainnoistani yritän kasvattaa itsestäni parempaa matkailu- ja kaivospitäjän tuntijaa.
Tarkastelen kohdetta etäisesti, teen pinnallisia havaintoja, mutta ajan myötä lisään W3-blogiini haastatteluja, äänitteitä ja videoita. Yritän lähestyä Sotkamoa hitaasti, vähäeleisesti ja ymmärryksellä. Olen myös kiinnostunut kaikesta, “mitä täällä ei tapahdu”, joten sekoitan postituksiini myös kaukokaipuuta ja fragmentteja matkoiltani. Toivon kompastuvani outoihin asioihin ja teemoihin. Ehkä kompastun johonkin uutiseen, jota voin revitellä.
Metodini on hienovarainen. Kesällä maleksin keskustassa. Talvella tutkailen matkailukylää auton tuulilasin läpi. Hakeudun kahviloihin ihmettelemään turistien ja sotkamolaisten arkea. Ei minua haittaa, vaikkei täällä päivittäin tapahdu järisyttäviä juttuja. Talvivaaran vesi- ja ympäristöongelmatkin lähettäisin sinne, missä pippuri kasvaa.
En tunne paikallista väestöä erityisen hyvin. Muutamia hyvänpäivän tuttuja tapaan kauppareissuilla ja nyt osallistun jopa järjestötoimintaan. Kahviloissa hakeudun aina omaan pöytään lehtiä lukemaan. Harvoin ehdin tarkkailla, mitä ihmiset tekevät tai mistä Nesteen äijäringit puhuvat. Mielikuvani Sotkamosta ja Kainuusta rakentuvat yhä paikallislehtien kirjoitusten kautta. Paikalliseen nettikeskusteluun en ole osallistunut.
Kuuntelin aikoinaan Kainuun radion ja YLE:n paikallislähetyksiä; nyt harvemmin. Blogini teemana on “Kultaisia ajatuksia Sotkamosta”. Se ei estä kriittisiä kommentteja, mutta yritän olla hellä ja huomaavainen. Olen varsin tyytyväinen elämääni täällä. Tietoni paikallispolitiikan kiemuroista ovat pinnallisia ja kirjoitusteni sankarigalleriaan en välttämättä halua vallanpitäjiä ja päätöksentekijöitä.
Ahkerista ihmisistä kirjoitan mielelläni, mutta haluaisin myös selvittää, millaista on pitkäaikaistyöttömän elämä Nälkämaassa. Elämässä menestyneet kauniit ja rohkeat saavat palstatilaa muutenkin. Ehkä kirjoitan huonoryhtisistä epäonnistujista, joita elämä on kohdellut kaltoin. Ehkä keksimme yhdessä jotain korjattavaakin.
En tähtää aggressiiviseen revolverikansalaisjournalismiin. Teen kuitenkin digitaalinauhoituksia, julkaisen videoita ja podcasteja (mp3). Näkökulmien valottajina ovat minä, sinä, hän, me, te, he. Yritän kerätä tiimiä, jonka kanssa tekisimme laajempia Long Play –juttuja. Joku syvälle luotaava raportti odottaa syntymistään. Juttujen ilmestymistiheys tulee vaihtelemaan. Julkaisen kuitenkin jotain vähintään kerran viikossa.
Kännykällä blogaaminen on sekin mahdollista, mutta jutut ovat lyhyitä ja kosketusnäytöllä kirjoittaminen tuottaa heloposti kirjoitusvirheitä, mutta kuvat siirtyvät ketterästi ja tuoreina pilvienpalvelimelle.
Teemoja: ihmiset, turistit, ulkomaalaiset, matkailu, yritystoiminta, palvelut, elämäntyylit, urheilu, kuntoilu, kalastus, metsästys, marjastus, kulttuuri, taide, musiikki, kilpailut, seminaarit, vierailijat, julkkikset, torikauppiaat, maahanmuuttajat, asiantuntijat, rakentajat, remontoijat, latukoneiden kuljettajat, vihaiset linnut, harrastukset, lähiruoan valmistajat, muusikot, runoilijat, kirjailijat, viihdyttäjät, hyväntekijät jne.
KUVA: Helge V. Keitel, KK-Net, Sotkamo (2012)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti