tiistaina, lokakuuta 23, 2007

Vahnaikaisene keskustelusta Omasanassa

Tässäpä moneen suuntaan polveutuvaa keskustelua. Yritän tarkastella muutamia toimialoja, joiden kehityssuuntia olen seurannut pitkään. VAHANAIKAINEN - Apina vai analyytikko.

METSÄTEOLLISUUS rakensi ja paisutti kapasiteettia, uskoi suuruuden ekonomiaan. Tätä oppia noudatettiin toistakymmentä vuotta. Ensin pantiin suomalaiset tehtaat kuntoon ja taskun pohjalle jääneillä kiinnityksillä ostettiin lisää kapasiteettia Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. StoraEnson tuore toimitusjohtaja yrittää kääntää kelkkaa toiseen suuntaan. Uutta menestysoppia kehitellään. Toivoisin, että R&D tuotekehitys tulisi kunniaan.

ICT PALVELUJEN TUOTTAJISTA TietoEnator on suurehko ja näkyvä, muttei alan kaunein. Menestyksen juuret juontavat kauas kansallisen ATK:n historiaan. Mutta, mikä on TE:n tuote? Palvelutuotannolla oli merkitystä 70-, 80- ja 90-luvulla ja sillä on pärjättäy näihin päiviin asti. Tietotehdas muuttui muistaakseni TietoEnatoriksi 90-luvulla. Nyt tarvittaisiin jotain aivan uutta. Meillä on myös liuta tuotekehityspalveluja Nokialle tarjoavia yrityksiä, jotka vielä joutuvat pohtimaan tuotestrategiaansa.

NOKIAN ALIHANKKIJAT ovat kohta kaikki Kiinassa ja Intiassa. Suomessa pidetään enää pientä myyntikonttoria siinä toivossa, että joku ostaisi koko paletin.

SAHATEOLLISUUS. Kirjoitin aiheesta tänään KL ja lyhyesti myös Omasanassa. Tilanne on muuttunut dramaattisesti muutamassa kuukaudessa. Alan suhdanneherkkyyden ilmentymiä ovat linjojen lopettamiset, menneisyydessä sahapalot ja konkurssit.

Elintarviketuotantomme ja merkkitavarayrityksemme ovat nekin uuden edessä.

Yritin tällä kirjoituksella metsästää HEIKKOA SIGNAALIA, joka kertoisi, mihin suuntaan suomalainen teollinen toiminta on menossa tai hakeutumassa. Näen silmissäni selvän murrosvaiheen.

Vanhojen konstien tilalle tarvittaisiin vihdoinkin pussillinen uusia. Johtamisessa tarvitaan uutta paneutumista tuotteiden ja innovaatioiden kehittämiseen. "Business as Usual" aikakauden eväät on meilläkin varsin monella alalla syöty loppuun.

Silti Suomella menee edelleen hyvin. Miten tämä selittyy? Tapahtuuko ensi vuoden puolella jotain?

- rakentaminen hiipuu meillä ja muualla
- tontit eivät enää mene kaupaksi
- sahateollisuuden buumi on ohi
- Nokia vielä porskuttaa (onneksi on tämä valopilkku)
- metsäteollisuus joutuu vaihtamaan nahkansa
- Mikä on Marimekon tulevaisuus?
- Elintarviketeollisuutemme uusien EU-päätösten jälkeen?
- ICT-alan pitäisi itsenäistyä ja lisätä kekseliäisyyttään
- Palvelut vetävät vielä
- Pitäisikö ryhtyä sairaanhoitajaksi?






Ei kommentteja: