sunnuntai, toukokuuta 06, 2007

China Open Innovation & Co-Creation

China Open Innovation & Co-Creation

Keskustelimme muutamassa blogissa Zongin [Kiinan vuosisata] kanssa Kiinan talouskasvun hiilivetoisuudesta. Hiiltä löytyy Kiinan maaperästä riittävästi 300 – 3 000 vuodeksi. Käyttö ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Kiinassa lisätään voimalakapasiteettia vuosittain 50 000 MW, mikä vastaa brittien energiatuotantoa. Kiinalaiset pyrkivät maailmantalouden ykköseksi. Näköpiirissä ei ole nopeita muutoksia tavoitteiden asettelussa.

  1. Kiinasta tulee maailman suurin paperin valmistaja tänä vuonna
  2. Tuotannollisen kapasiteetin kasvu on nopeaa
  3. Energian käytössä amerikkalaiset ovat vielä johdossa (lue myös tuhlauksessa)
  4. Kiinalaisille ykkösasemia on tarjolla, tulossa ja kehittymässä
  5. Suomalaisten per capita ekologinen jalanjälki on mahtava (halpaa energiaa EU verrattuna), joten emme voi moralisoida kiinalaista kasvustrategiaa

Suomessa elätetään toiveita ympäristöteollisuuden kasvattamisesta. Keskeinen haaste monille suomalaisille puhtaita energiateknologioita tarjoaville yrityksille on kotimarkkinoiden puutteellisuus; pienuus. Suomessa on korkeatasoista osaamista uusiutuvista energialähteistä ja energian tehokkaasta käytöstä. Teollisuutemme on energiaintensiivistä.

Hyviä edellytyksiä kaupalliseen menestykseen globaaleilla markkinoilla löytyy mm. seuraavilta alueilta:

  1. joustavasti erilaisia bioenergialähteitä hyödyntävät voimalaitokset,
  2. sähkön, lämmön ja kylmän yhteistuotanto,
  3. tuulivoima,
  4. liikenteen biopolttoaineet sekä
  5. energiatehokkaat teollisuuden ratkaisut
  6. energiaa säästävä rakentaminen (ovet, ikkunat, eristeet, ilmastointi jne.)

Kiinassa teollisuustuotannon ja liikenteen raju kasvu tekee siitä mielenkiintoisen ympäristöongelmien laboratorion. Meillä on ideoita ja konsepteja, osaamista, tutkimustietoa ja intoa. Mitä jos löisimme hynttyyt yhteen, perustaisimme yhteisiä Co-Creation projekteja, joissa lähestyisimme ongelmia kiinalais-suomalaisella avoimella tuotekehitysmallilla?

“Made in Finland, Made in Japan, Made in Germany and Made in China” ovat vanhentuneita käsitteitä. Tuotekehitys globalisoituu, voimme luoda uusia ratkaisuja verkostoissa ja tulevaisuudessa ratkoa ongelmia yhdessä. Ympäristökysymykset ovat monikansallisia. Kiinalaisilla on näissä asioissa paljon pelissä: ilma, vesi, maaperä, terveys. Ongelmat eivät ole yksinkertaisia. Ratkaisut eivät synny pelkästään teknologiaa kehittämällä. Ympäristöasiat ovat politiikka, taloutta, kansakuntien sisäistä turvallisuutta; kestävä kehitys parantaa kansalaisten elämänlaatua.

Recently, a concept called “open innovation” has been gathering momentum; the idea is that a group of organizations collaborate and bring optimum technologies together, achieve technological breakthroughs, and materialize them. Sole victory and home grown development are no longer feasible in the field of the bio-industry, environmental technology, global warming, you name it, and international collaboration is becoming almost a prerequisite for success.

Meiltä löytyy sekä Co-Creation että ympäristöteknologian osaamista, Presson piirissä luomme moniammatillisia kytkentöjä ja kontaktipintoja. Voimme helposti laajentaa pressolaisten osallistumista, kutsumalla joukkoon asiasta innostuneita. Pystymme täällä rakentamaan mission liikeideaa ja kutomaan yhteen suomalaista osaajien verkostoa. Ympäristöosaamista löytyy myös Ruotsisa, Tanskasta ja Saksasta. EU:n lainsäädäntö on edistyksellistä. Meidän ei tarvitse tavoitella kuuta taivaalta ja ratkoa kaikkia Kiinan ongelmia. Voisimme Zongin ohjauksessa valita Kiinasta kohdealueen, josta aloittaa. Mitä mieltä olette konkreettisen projektin rakentamisesta ”Global Open Innovation Co-Creation” soveltaen?

Ketä kiinnostaa? Meillä on vahva suomalainen talousmedia tukena, joka voisi tukea hankkeen eteenpäin viemistä. Pyydetään Väyrynen, Lehtola ja Pekkarinen poliittikisiksi päällystakeiksi. Sitralta ja Tekekseltä rahaa…

Ei kommentteja: