torstaina, marraskuuta 29, 2007

Tietoviikko: Missä olet kasvuyrittäjä?

Tietoviikko: Missä olet kasvuyrittäjä?: "Etlan tutkimuksen mukaan it-teollisuudella alkaa olla jo merkittävä rooli suomalaisessa kansantaloudessa. Sen osuus bruttokansantuotteesta on parin prosentin luokkaa, mikä on samaa kokoluokkaa kuin rahoitus- tai televiestinnän osuus. Ohjelmistoala haukkaa tästä kakusta noin puolet.

Eikä siinä kaikki: kaikkien muiden suomalaisten toimialojen menestys on lujassa linkissä tietotekniikkateollisuuden menestyksen kanssa. It:llä on merkittävä tehtävä eri toimialojen tuottavuuden parantamisessa. Suomalaiset ovat innovatiivista kansaa, ihan totta. Ohjelmistoalalle syntyy myös enemmän yrityksiä kuin muille aloille. Sekin kuulostaa hyvältä. Mutta, mutta.

Ohjelmistoja kehittävät yritykset ovat Suomessa pienempiä kuin muiden alojen yritykset. Pienet softapajat eivät ole varteenotettava it-kumppani tietojärjestelmiään viilaaville suurille tai edes keskisuurille yrityksille. Eli kasvua kaivataan kuumeisesti.

Kasvun esteitä on pohdittu paljon. Ja syitä on löytynyt useita. Pulaa on rahasta ja liiketoimintaosaamisesta. Ja vaikka mistä. Kaikista painavin sellainen, ja sellainen jota ei voi rahallakaan ostaa, on kuitenkin puute yrittäjähenkisyydestä. Pienen pajan pyörittäminen omin voimin kyllä onnistuu, mutta kasvu on suomalaiselle ohjelmistoinsinöörille kauhistus."

Helge: Kasvun rahoittamiseen ei ole helppa yhtälöä. Pankit eivät luota aineettomiin vakuuksiin ja vaihtoehtona on usein tulla suurempia syömiksi ja sen jälkeen sarjayrittäjä lähtee perustamaan uutta pajaa.Ei kommentteja: