perjantaina, elokuuta 31, 2012

Arvostava Johtaminen kunniaan

Nokia_E71_April4_2009_074

KUVA: Helge V. Keitel, Porvoo (2009)

Loviisassa ja monella muulla paikkakunnalla keskustellaan työhyvinvoinnista, hyvästä johtamisesta ja myös ihmisten huonosta kohtelusta ja irtisanomisista. Aikaisemmassa postituksessa on hyviä kommentteja siitä, miten paljon meillä on pahoinvointia työpaikoilla.

Parempaan tulokseen päästäisiin, jos johtajat ja päälliköt sietäisivät alaisissaan erilaisuutta ja arvostaisivat sitä. Ei meitä ole valettu yhdestä puusta, silti jokainen ihminen on Veikko Lavin mukaan “laulun arvoinen”.

ARVOSTAMINEN on menestyvän johtamisen avainsana. Miksi ihmisten pitäisi mahtua organisaatioiden kaavamaisiin laatikkoleikkeihin? Annetaan erilaisuuden kukkia ja kukoistaa. Johtajien tehtävänä on ymmärtää ja tajuta erilaisuutta ja antaa sen kasvaa ja kehittyä ohi oman rajallisen ymmärryksen ja vallanhimon. Ei helppoa yhdellekään meistä, mutta heitänpä haasteeksi kuitenkin.

LUOVASSA YHTEISÖSSÄ on oltava tilaa oudolle, erilaiselle, fantastiselle, ihmeelliselle, ekstrovertille, introvertille, töksähtelevälle, sujuvasanaiselle, loukkaantuvalle, mursunnahkaiselle, vinksahtaneille, huippuälykkäille, tärähtäneille, sliipatuille… ja ihan tavallisille taatelintallaajille. Jokaista tarvitaan! Ihmemiehiä ja –naisia on niukasti, mutta erilaisuuden (La Différance) hyväksymisellä moni työpaikka muuttuisi elinvoimaisemmaksi ja aikaansaavemmiksi.

PELOLLA johtamisen sirpit ja vasarat poistetaan työkalupaketista. Vallanhimoinen pelolla johtaminen on sotaisan 1900-luvun jäännettä kulttuurissamme. Uutena ilmiönä (ehkä) narsistiset psykopaatit, joille alaiset eivät tunnetasolla merkitse yhtään mitään. Tulos ja ulos! kuulostaa tiukalta ja kannatettavalta, kunnes potku osuu omaan takamukseen. Silti tulosta on tehtävä, mutta tehdään sitä porukalla, luovasti, avoimesti ja yhteen hiileen puhaltaen.

TUNTEETTOMAT teknokraatit ja kirvestä heiluttavat kvartaalijohtajat ovat olleet ja ovat edelleen kriisiyhtiöiden suosiossa. Ehkä jotkut organisaatioista ovat sen takia kriisissä kaiken aikaa? Sano sinä, jos tiedät.

Lähetä kommentti