maanantaina, lokakuuta 19, 2009

Tuulivoimakapasiteetti kasvaa hurjalla vauhdilla

"Tuulivoima on ollut maailman nopeimmin kasvava energiabisnes viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin 29% vuosittaisella kasvulla", kirjoittaa Talousguru 19.10.2009 Kauppalehti-blogissaan.

Tarkastelen tuulivoimaa lukuisissa kirjoituksissa lähiaikoina sekä printtimediassa että blogeissa. Aihe nousee Suomessakin tapetilla, kun valtioneuvosto valmistelee päätöstä syöttötariffeista.

Talousgurun mukaan maailmanlaajuinen tuulivoimakapasiteetti eli paljonko energiaa tuulivoimalla pystytään generoimaan on 12-kertaistunut viimeisen vuosikymmenen aikana. Toimialan kasvulle saa hakea yhtä nopeasti kasvanutta verrokkia kauan. Tuulivoima tuotti viime vuonna kokonaisuudessaan vain 1,3% koko maailman energiantuotannosta. Muutokset ja trendit ovat siis suosineet ja tulevat suosimaan tuulivoimaan keskittyneitä yhtiöitä. Eri asia on, onko jokin yksittäinen yhtiö kannatava osakkeenomistajille.

Ilmastonmuutoksen nimissä tuulivoimaa ajetaan meidänkin rannikolle. Alan yritykset työllistävät Suomessa kolmesta neljääntuhanteen henkilöä. Euroopassa uskotaan tuulivoimateollisuuden työllistävän reilusti yli satatuhatta ihmistä 2020 mennessä.

Talousguru jatkaa: "Kööpenhaminassa listattu Vestas on tuulivoimabisneksen suurin tekijä. Maailmanlaajuinen markkinaosuus Vestaksella on 20 prosenttia. Jenkkimarkkinoista Vestas pitää hallussaan noin 16 prosenttia ollen siellä myös suurin investoija koko bisneksessä. Joka puolelle lonkeronsa ulottava monialayhtiö GE sotkee lusikkansa myös tähän soppaan. GE Energy on markkinakakkonen ja kirinyt lähes Vestaksen kokoiseksi 19 prosentin siivullaan. GE:tä ei voida kuitenkaan kutsua uusiutuvan energian firmaksi, sillä heidän 7 miljardin renewables-bisnes (tuuli- ja aurinkoenergia) kuulostaa suurelta, mutta on vain alle 4% yhtiön giganttisesta 182 miljardin dollarin liikevaihdosta."

Vestas on tanskalainen

Talousgurun kertoo, että Vestas oli markkinoilla ehkä liiankin ylivoimainen vielä viisi vuotta sitten. Sillä oli yli 30% markkinaosuus kunnes kilpailijat ajattelivat tuulivoiman olevan “The business” ja panostivat tosissaan kasvuun.

Näyttää siltä, että suomalaiset teknologiayritykset innostuivat tuulivoimasta 2000-luvun alussa. Tuttuja kotimaisia nimiä asiantuntijapiireissä ovat Switch, Moventas, Ahlstrom,  Hollming Wroks, Winwind jne. Suuren yleisön keskuudessa tuulivoimatoimijat eivät ole tuttuja. Liikevaihtoa syntyy vuositasolla miljardi euroa. Suurin osa komponentteista ja kokonaisuuksista menevät ulkomaille.

2Tähän väliin korostakin, että katson koko ajan historiallisia lukuja. Tuulivoimasta puhutaan, että sen osuus maailman energiantuotannosta on 8% vuonna 2015. Nuo luvut ovat kuitenkin vielä kaukaisia ennusteita, joten parempi katsoa toteutuneita lukuja ja miettiä voidaanko siitä jotain oppia. On joka tapauksessa selvää, että uusiutuvat energianlähteet tulevat yleistymään nopealla vauhdilla", Talousguru tiivistää

Suomi

Suomessa tuulivoiman moninkertaistaminen riippuu syöttötariffeista, joista päätetään ensi keväänä. Arvioita syöttötariffien suuruudesta on pyöritetty julkisuudessa. Meillä alan yritykset pyörittävät noin miljardin euron liikevaihtoa, joten olemme maailman mittakaavassa pieni toimija.  Suurin osa tuotannosta menee ulkomaille. Kotimaiset projektit ja referenssit olisivat ilmeisesti tervetulleita.

Ei kommentteja: