sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

Hantron Oulu Piilaakso

Torstaina 4. toukokuuta 2006 IT Viikko esitteli oululaista Hantronia: Amerikka avautuu Hantronille! "Suomalainen menestystarina Hantro on vihdoin saamassa videokodekksina yhdysvaltalaisiin kännyköihin", IT Viikon Anne Valta kirjoitti.

Hantron on ollut Yhdysvalloissa ja Piilaaksossa vuosituhannen vaihteesta lanseeraamassa oululaisyrityksen langattomia multimediapalveluja.

Piilaakson lisäksi Hantron toimi jo tuolloin Koreassa ja Japanissa. Vuonna 2006 Yhdysvaltain mobiilimarkkinat kulkivat "jälkijunassa" ja mobiilitelevisio teki siellä vasta tuloaan kännyköihin.

Reilu vuosi myöhemmin Apple lanseerasi huikean julkisuuden saattelemana oman iPhonensa. Amerikka siirtyi askeleen eteenpäin mobiilikartalla. Teknisesti iPhone ei välttämättä ollut mikään ihmeteko, mutta markkinoille tämä post-PC -laite toi uutta säpinää.

Toimitusjohtaja Kaikkonen vihjaisi IT-Viikolle, että yhtiö tulee pian julkaisemaan muutaman suurehkon sopimuksen Yhdysvalloissa.

Tuosta kirjoituksesta on ehtinyt kulua puolitoista vuotta. Poikkean Hantron kotisivuille katsomaan, miten yritys on on noista ajoista askeltanut eteenpäin. Ensin huomioni kiinnittyy uutiseen vuodelta 2004.

Hantro valuttaa videon halpapuhelimiin

Toimitusjohtaja Eero Kaikkonen, Mika Hakala ja myyntijohtaja Tomas Myntti: 9.9.2004 klo 14:31 "Ensi jouluna kaupoista löytyy vhs-tasoista videokuvaa nauhoittavia puhelimia. Vuoden päästä laatu lähenee jo dvd:tä."

Jatkan hakua. Mitä muuta aihepiiristä löytyy? Hakukierrokseni siirtyi ajassa taaksepäin, vuoteen 2004.

Matkapuhelimien videokuvan taso lähenee perinteisiä videokameroita. Ensi jouluna on jo myynnissä vhs-tasoista videokuvaa tarjoavia puhelimia. Korealaiset tai japanilaiset tulevat ensimmäisinä markkinoille, uskoo Eero Kaikkonen, joka on oululaisen Hantro Productsin toimitusjohtaja ja toinen perustaja. Nykyinen Hantro syntyi oikeastaan vasta 1999, kun 3G:stä innostunut Nokia ilmoitti, että se haluaa puhelimiinsa uutta tekniikkaa, mutta kukaan ei oikein tiennyt, mitä tekniikkaa.

Seuraavaksi silmieni eteen putkahtaa tieto: Nexit ja muut myyjät saavat 12-19% ostajasta

Hantro myytiin On2:lle sadalla miljoonalla dollarilla

Eero Kaikkosen vetämä Hantro Products fuusioidaan On2 Technologies -yhtiöön

22.5.2007 klo 10:11 Suomalainen mobiilivideon kehittäjä Hantro Products Oy on myyty amerikkalaiselle videopakkauksen markkinajohtajalle On2 Technologies -yhtiölle. Pääosin osakkeina maksettava ja kauppahinta lähestyy sataa miljoonaa dollaria.

Helge: Iso kauppa!

Kauppahinta on sidottu osittain Hantron tämän vuoden tulokseen. Hantron omistajat saavat toukokuun 18. päivän kurssilla laskettuna noin 12 prosenttia on2:n osakkeista. Potin arvo on 3,38 dollarin kurssilla 54,8 miljoonaa dollaria. Kauppaan kuuluu myös 6,8 miljoonan dollarin käteisosuus, josta suuri osa menee järjestelykuluihin.

Helge: Miten tätä pitäisi lukea?

Hantron tulokseen sidottu lisäkauppahinta voi olla enimmillään 12,5 miljoonaa osaketta. 3,38 dollarin kurssilla laskettuna tämä olisi 42,25 miljoonaa dollaria. Koko summa riippuu luonnollisesti myös On2:n osakkeen arvon kehityksestä. Liiketoiminnan kehittymiseen sidotun lisäehdon toteutuessa Hantron osakkeenomistajien proforma-osuus yhdistyneestä yhtiöstä nousee 19 prosenttiin. Hantron arvioitu liikevaihto vuonna 2007 on 6-9 miljoonaa euroa (8 -12 miljoonaa dollaria).

Helge: Yrityksestä maksettiin liikevaihtoon nähden sievoinen summa!

On2:n osakkeenomistajien hyväksyntää edellyttävä kauppa pyritään saattamaan päätökseen ennen elokuun puoliväliä 2007. Hantro fuusioidaan On2:een, joka on listattu Amex-pörssissä. On2 on maailman johtava internet-videoteknologian yritys, jonka asiakkaita ovat muun muassa Adobe/Macromedia, AOL, Skype ja Sony.

Helge: Hyvässä seurassa...

Hantron asiakaskuntaan kuuluvat maailman johtavat matkapuhelinvalmistajat Nokia, Samsung ja Motorola sekä 18 maailman johtavaa puolijohdevalmistajaa kuten Freescale, LSI ja Sanyo. Hantron videokoodausta hyödynnetään jo yli kahdessa sadassa miljoonassa puhelimessa.

Helge: Japani, Korea, Suomi ja USA...

Sijoituspalveluja tarjoavan Bridgewell Limitedin maaliskuussa 2007 julkistaman markkinaselvityksen mukaan Hantro on alansa markkinajohtaja. Yhtiö työllistää tällä hetkellä 75 videokoodausteknologian ja ohjelmoinnin ammattilaista.

Helge: Ahaa!

Nexit Ventures omistaa noin kolmanneksen Hantron osakkeista. Muita osakkeenomistajia ovat Capman, Atine, 2M sekä Hantron perustajat ja muut henkilöosakkaat.

Flash-videon seuraksi

- Vastaamme selkeään markkinatrendiin. Videoformaattimme on käytössä Adoben Flash Video -soittimessa, joita on yli 90 prosentissa maailman tietokoneista. Yhdistymällä Hantron kanssa voimme tuoda On2:n videokoodaustekniikat kaikkiin videokuvan jakeluteihin, On2 Technologiesin toimitusjohtaja Bill Joll sanoo.

Helge: Ajan henkeen sopivaa teknologiaa Yhdysvaltoihin.

- Videomateriaalien jakaminen ja katsominen yleistyy kiihtyvällä vauhdilla, mikä asettaa odotuksia myös videoiden sujuvaan lähettämiseen esimerkiksi netistä kännykkään tai päinvastoin. Ensimmäistä kertaa samalta yritykseltä saa yhtenäisen teknologia-alustan, joka kattaa internetin, matkapuhelimet, kannettavan ja langattoman viihde-elektroniikan, digi-tv-virittimet ja digikamerat, Hantro Products Oy:n toimitusjohtaja Eero Kaikkonen sanoo.

Helge: Pitää paikkansa.





Lähetä kommentti