maanantaina, kesäkuuta 04, 2007

Microsoft Skunk Works Live Search

Nuori nainen Microsoft Search kehitysjohtajaksi

Nuori nainen Microsoft Serach kehitysjohtajaksi. Microsoft luottaa naisenergiaan. Sanaz Ahari on juuriltaan iranilainen, nainen, kaunis, älykäs, 25 vuoden ikäinen ja hänet on valittu johtamaan Microsoftin uuden hakukoneen kehittämishanketta. Ms. Sanaz on kuulunut Microsoftin “Skunk Works” tiimiin, jonka tehtävänä on ollut uudistaa yrityksen ohjelmistokehityksen toimintamalleja.

- Just ship it, kommentoi 37 signals.

Sanaz Ahari on ollut nousussa vuodesta 2005 lähtien ja hänen blogista 6. maaliskuuta 2006 löytyy paljastava kommentti: ”I’m now a part of Live Search working on some new and innovative features, which I can’t talk about just yet.”

TechCrunch kertoi tänään, että Sanaz Ahari, 25 v., johtaa rokkaavaa tiimiä, jonka tehtävänä on kehittää Microsoftille seuraavan sukupolven hakukone. Vaviskaa googlelaiset, Microsoft on tosissaan ja joukkueen vetäjäksi on laitettu kiinnostusta herättävä henkilö, jolla on jo näyttöä, ulkonäköä, miellyttävä persoonallisuus ja älliä päässä.

Microsoft tekee jotain uutta. Tämä esimerkki osoittaa, että suur ja mahtava ei ole kangistunut kaavoihinsa. Sanaz Aharin nostaminen tuotekehittelijöiden tähtikaartiin osoittaa, että Microsoft on avoin uusille ideoille ja toimintatavoille. Sisäinen yrittäjyys, innovatiivisuus, työtapojen uudistaminen ja avoin vuorovaikutus asiakkaiden kanssa nostetaan symbolisesti esille.

“The team, which supposedly came together recently, is based at Microsoft’s Silicon Valley headquarters in Mountain View.” Informs TechCrunch.”

Robert Scoble kuuluu myös Microsoftin uudistajiin, vaikka hän lähti yrityksestä ja ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi. Yhteistyö Microsoftin kanssa jatkuu. Hän tuntee yritystä sisältä päin ja voi edelleen vaikuttaa ohjelmillaan ja haastatteluillaan Microsoftin profiloinnissa.

Katselin 42:20 minuutin pituisen videohaastattelun, jonka tekijöitä ovat Maryam ja Robert Scoble. Robert Scoble on entinen microsoftilainen, mies joka antoi Microsoftille inhimilleiset kasvot. Robert on eräs maailman tunnetuimpia teknologia-bloggereita. Hän toimii nyt Podtech.Net nimisessä yrityksessä.

Jakob Wyke kommentoi haastattelua näin: “Very good interview - I can see why Sanaz has already gone far for her age, she seems very switched on and intelligent. I will have to keep an eye on what she does in the future.”

Näin Sanaz Ahari kertoo Fast Company haastattelusta ja miten hän valmistautui.

The interview was one hour long, and touched on a variety of topics. Everything from my personal beliefs and principles for software engineering practices, to gadgets to Microsoft and search. David Lidsky (Fast Company) interviewed me and the hour felt more like a great conversation than an interview.”

Sanaz Ahari, Lead Program Manager, Microsoft Corp., Redmond, Washington

Ahari, who’ll turn 25 this month, is widely credited with helping pioneer a new way of programming the Web. She’s currently working on the Live Search team, preparing to launch her fourth new product since she arrived at Microsoft from college. From Seattle’s Archie McPhee store, she explains just what a “gadget” is and how it’s going to change the way you think about the Web.

Miten meillä, onko tässä esimerkissä opittavaa suomalaisille yrityksille? Miltä Nokia näyttää tämän esimerkin valossa? Johtajat ovat keski-ikäisiä äijiä ja jokunen nainen, jossa ei ole mitään moitittavaa, mutta miten avointa ja asiakassuuntautunutta kehitystyö on? On Nokian oma asia organisoida toimintaansa, mutta käytän sitä esimerkkinä, koska Microsoft on eräs kilpailijoista.

Vertaan myös Appleen. Steven Jobs on napannut itselleen tähtiaseman. Mitä tiedämme niistä tiimeistä, jotka ovat kaiken takana? Onko Microsoft esimerkillään avaamassa uutta sisäisen yrittäjyyden mallia? Tässä esimerkissä on jotain googlemaista. Mitä mieltä olette? Onko tämä sattuma? Onko tällä laajempaa symboliarvoa?

Biofools or Biofuels?

Viljaetanolin tuotantosuunnitelmat eivät ole edenneet Suomessa toivotulla tavalla. Vireellä on ollut neljä agri-diesel -hanketta.

Altean Koskenkorvan bioetanoli-projekti oli näistä suurin ja kaunein. Lopputuloksen pääjohtajan ja varatoimitusjohtajan lähtö Alteasta. Ennustan, että tätä peliä ei ole pelattu loppuun asti. Nyt otetaan aikalisä. Jostain (ehkä) hankitaan 10 - 15 miljoonaa lisärahaa ja näin saadaan aikaan “Helsingin musiikkitalon” kaltainen luovan talouden vaihtoehto.

  • Oppeeraa vastustettiin, se tuli ja kannattavuus tiedetään
  • Musiikkitaloa vastustettiin, uusi tarjouskierros ja kohta näemme, paljonko maksaaa…
  • Altean etanolihanke on haudattu, mutta uudelleensyntymisen mahdollisuus…

Ministeri Mauri Pekkarinen lupasi Porvoossa tällä viikolla, että valtiolta löytyy 10 miljoonaan tukieuroa suomalaisen agri-dieselin edistämiseksi. Pohjanmaan vaiktusvaltaiset viljelijät vaativat tietenkin korvauksia Altialta. Toisena vaihtoehtona on, että hanke nostetaan uuden floating-point laskukoneen avulla uudelleen Altian hallituksen pöydälle. Ensin valitaan uusi pääjohtaja.

Kaikki viljelijät eivät tietenkään tulonsiirtao niele. Mitä sanovat satakuntaliset, uusmaalaiset ja itä-uusmaalaiset talonpojat? “Siltarumpuja myös meille!”

Lännen tehtaat Oy:n etanoli-kohde sijaitsee himpun verran lähempänä Porvoota. Logistiikalla on merkitystä ja oletan, että joku hankkeista veivataan käyntiin. Kolmas on ollut vireillä Punkaharjulla pitkään. Pienempiä on viilattu eri puolilla maata.

Biodiesel on hypetettyä polttoaineitta, mutta samalla siihen liittyy vahoja poliittisia intohimoja, ei vain meillä, mutta myös USA:ssa. Senaattori John McCain menetti vuoden 2000 presidenttipelissä Iowalaisten suosion asettuessaan vastustamaan etanolituotannon subventoimista.

Arizonalainen senaattori John McCain yrittää presidentiksi uudelleen. Vahingosta viisastuttuaan, hän lupaa nyt maissinviljelijöille tukiaisia.

Presidenttikilpaan oletettavasti ilmoittautuvat rouva Hilary Clinton kalastaa äänestäjiä samoista vesistä – maaseudulta ja kaupungeista. Uudistuvat energiamuodot ja ilmastonmuutos ovat korkealla demokraattien agendalla ja puhelistalla. Al Goren powerpoint elokuvan ja oskarin muistamme.

USA:ssa ja Kanadassa rakennetaan myös selluloosapohjaisia etanoli- ja biodieselyksiköitä. UPM ja Andritz sekä StoraEnso ja Neste eivät suinkaan ole yksin tai ensimmäisinä liikkeellä. Sellupohjaisen etanolin kannatus on nousussa.

Se mitä brasiliaiset, amerikkalaiset, kanadalaiset ja saksalaiset edellä, sitä tekevät myös suomalaiset.

Bioetanolin ja biodieselin ensimmäisen ja toisen sukupolven kannattavuusongelmista on puhuttu paljon: suuryrityksemme eivät enää lähde hankkeisiin laput silmillä. Taustalla valmistellaan varmasti houkuttelevia tukimuotoja. Olemme vasta nähneet bionätelmän avausjakson. Tätä saippuaa tulee lisää.

Keskustapuolelle bioalkuiset ratkaisut ovat tärkeitä. Vaikka kasvuolosuhteemme poikkeavat merkittävästi Brasilian hypertuottavista sokeriruokaviljelmistä, haluamme kuitenkin mukaan maailmanlaajuiseen teknologiaseikkailuun. Metsäyritykset eivät voi katsoa syrjässä amerikkalaisten, kanadalaisten ja ruotsalaisten toimia.

Tutkimuksella ja tuotekehityksellä voidaan vaikuttaa prosessien energiatalouden (saannon) parantamiseen. Enzymien käyttö ja prosessien optimaalinen hallinta mahdollistaa myös lisäarvotuotteiden tuottamisen. Helposti sanottu, mutta erittäin visainen tehtävä. Biopohjaiseen talouteen siirtyminen etenee vielä pitkään kuoppaista tietä (bumpy road ahead), mutta ilmeisesti meilläkin joudutaan tekemään valintoja: puolesta ja vastaan.

Tekemällä oppii ja jos muut etenevät oppimiskäyrällä liian kauas, joudemme myöhemmin juoksemaan entistä lujempaa. Biotalouden ihanneratkaisut ovat vielä kaukana. Uskoa, poliittista tahtoa tarvitaan, mutta nyt pitäisi panostaa myös alan tutkimustoimintaan. TEKES on julkaissut oman bio-ohjelmansa.

Pelottavinta on, jos öljyn hinta laskee 30 talaan barrelilta. Silloin nämä satsaukset menevät kiville.

Lähetä kommentti