perjantaina, maaliskuuta 08, 2013

Tule Kainuuseen hitaasti ja ajan kanssa

Lentiiran kirkkoherra Jukka Pirttijoki totesi 1980-luvulla, että “Kainuuseen pitää tulla hitaasti ja ajan kanssa”. Lause sopii kaikenlaisen turismin ja vapaa-ajanvieton ohjenuoraksi.

Hitauden varaan rakentuvia Slow-Cities, Città Slow, Slow-Towns eli “festina lente” -konsepteja kehitellään eri puolilla maailmaa. Suomeenkin on saatu orastavia raakileita downshiftaajien ja slow-foodin ystäville. Onko teemaa kehitelty Kainuussa?

Hitaasti kiiruhtaen lomakohteesta saa enemmän irti. Sotkamossa hitauteen voi tarrautua tekemättä yhtään mitään. Jukka Pirttijoen neuvoa voi soveltaa ilmaiseksi: tekijänoikeudestakaan ei tarvitse maksaa Teosto-maksua.

On turha kerätä kiirettä kainaloonsa tai stressiä mielen päälle lomalle lähtiessään. Kannatan kaikkea, joka etenee hitaasti, harkiten ja vakaasti. Parasta jälkeä syntyy lomallakin, kun malttaa istua hetkeksi; kun ei ole kiirettä minnekään.

Näitä blogeja kirjoittaessani noudatan Jukan ohjetta: etenen vaivattomasti aikatauluista (deadline) piittaamatta.  On mahdollista, että Jukka painotti myös “hiljaisuutta”. Luonnossa suksitaan hiljaa ja hitaasti hyssytellen. Kunnioitamme luonnon rauhaa.

Hiki pinnassa sivakoivat ovat asia erikseen. Sotkamossa on urheilulukio, urheiluopisto ja hiihtovalmennuksen osaamista. Kilpaurheilijoille tämän kirjoituksen opit eivät ole päällimmäisinä, vaikka vuoden 2013 MM-kilpailuissa eteneminen oli tuskaisen hidasta.

IMG_20120826_200407

KUVA: Helge V. Keitel, KK-Net, Sotkamo, Finland (26.08.2012)

Source: Slow vacations in Tuscany

Ei kommentteja: