lauantaina, tammikuuta 05, 2013

Palaan vaihteeksi talouskriisin Espanjaan

20120717_182752

KUVA: Helge V. Keitel, Madrid, Spain (17.7.2012)

Palaan vaihteeksi Espanjaan. Vuoden 2012 aikana Madridissa järjestettiin 3 000 mielenosoitusta. Joka päivä vajaa kymmenisen mielenilmaisua. Saavuttuamme Gran Via Catalonia -hotelliimme helikopteri pörräsi taivalla seuraten mielenosoittajien liikkeitä Madridin keskustassa.

Espanjalaiset tuttavamme kertoivat, että maassa oli noin miljoona ylimääräistä asuntoa (kiinteistöä), joille ei ollut näköpiirissä ostajia – ei läheltä tai kaukaa. Lukuisia espanjalaisia on häädetty kadulle asuntolainojen maksuvaikeuksien takia.

Vaikka vapaita kiinteistöjä on pilvin pimein, on talouskriisin takia häädettyjen määrä noussut 300 000! Katalonialainen avustusjärjestö Caritas varoittaa, että kodittomien tilanne on Espanjassa hälyttävä.

Ajatelkaa! Puolet Helsingin asukkaista kadulla.

Kaupunkien asunnottomien suojat ovat täynnä. Häädetyt päätyvät sukulaisten nurkkiin tai valtaamaan jonkun tuhansista tyhjillään olevista kiinteistöistä, jotka ovat päätyneet velkaisille pankeille rakennuttajien konkursseissa.

Asuntovelkaisten ahdinko ja pankkien haluttomuus neuvotella sopuratkaisuja ovat raivostuttaneet espanjalaisia ja kasvattaneet pankkivihaa. Useissa kaupungeissa tuomarit ja poliisit kapinoivat häätöjä vastaan, kertoo HS 2.1.2012.

Paineen keskellä Espanjan hallitus jäädytti hiljattain heikoimmassa asemassa olevien häädöt.  Toiveita on, että kansallistettujen pankkien asuntovarannoista aletaan järjestää asuntoja kodittomille.

Ei kommentteja: