lauantaina, heinäkuuta 25, 2009

Unelmatehtaan taivaalla on pilviä

Suomen teollisuusrakenne muuttuu tämän laman seurauksena enemmän kuin aavistamme.

Matkamme kohti uutta on vasta aluillaan.
  • Nokian haasteet ovat valtavat
  • Metsäteollisuus kutistuu
  • Teknologiateollisuus etsii uusia tarpeita
Juho Tunkelo viittasi kommentissaan professori Pekka Himasen "Suomalainen Unelma" -raportiin vuodelta 2007.

Suomalainen unelma -raportissaan professori Pekka Himanen analysoi uraauurtavalla tavalla kansakuntien ja alueiden menestymistä ja innovatiivista edelläkävijyyttä ja soveltaa päätelmiään Suomen tulevaan kilpailukykyyn globaalissa kilpailussa. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön rahoittaman Globaali verkostoyhteiskunta -tutkimuksen väliraportti tuo tärkeän lisän Suomen tulevaisuuden kilpailukyvystä ja menestymisen edellytyksistä käytävään julkiseen keskusteluun.

Professori Himanen avaa raportissaan näköaloja siihen, mikä luonnehtii innovaatioita ja luovuuden kulttuuria parhaimmillaan. Hän kiteyttää Suomelle käytännön johtopäätöksiä siihen, miten voimme vastata menestyksekkäästi globalisaation haasteeseen. Lisäksi hän käy läpi tutkimuksen ja johtopäätökset kansallisen tason innovaatiojärjestelmästä luoviin keskuksiin ja maailmanluokan yliopistoista luovuuden kulttuuriin.

Innovaatioraportin otsikolla Himanen haluaa uudelleenlanseerata "suomalaisen unelman" amerikkalaisen unelman" vastinpariksi. Suomalaisessa unelmassa luovuuteen yhdistyy yhtäläisten mahdollisuuksien etiikka.

Suomalaisessa unelmassa elämme Suomessa, joka on sekä luova että välittävä. Siinä innovaatiopohjaisen talouden menestys mahdollistaa yhtäläisten mahdollisuuksien rahoittamisen jatkamisen. Yhtäläisten mahdollisuuksien myötä puolestaan koko kansan potentiaali pääsee täydemmin jatkamaan taloutemme menestystä. Kyse on siis hyvän kehälle perustuvasta vastauksesta globalisaatioon.
Lähetä kommentti