tiistaina, tammikuuta 13, 2009

Lähetetään Lama Lomalle

Eilinen keskustelu Hantro Product Oy:stä innoitti kirjoitaamaan oululaisista teknologiayrityksistä ja vähän laajemminkin laman lomalle lähettämisen tarpeellisuudesta. Todellisuudessa tämän aamun talousuutiset eivät olleet kovin rohkaisevia, mutta ylä- ja alamäen jatkumo ei tunnu yllättävältä. Matalaan lentoon pitää tottua.

Lähetetään Lama Lomalle

Keskustelin eilen tuntemattoman henkilön kanssa verkossa Oulun työnmarkkinatilanteesta. Hänen mielestä tilanne yrityksissä on pahempi kuin, mistä julkisuudessa puhutaan. Työnsaanti tuntuu erityisen vaikealta. Pienyrittäjät kertovat, että tuotemyynti pysähtyi pari viikkoa ennen joulua kuin seinään. Toisaalta, kaikki toimii, töpselistä saa sähköä, bensa on halventunut ja ihmiset ovat hyväkuntoisen oloisia. Missä on totuus?


Lama ei ole ehtinyt katutasolle. Se on muuttumassa mielentilaksi. Monet puhuvat lamapuheiden ja kirjoituisten psykologisista ulottuvuuksista. Jotkut ovat Suomessa käärmeissään medialle, joka lietsoo lamaa otsikoissa ja avauspuheenvuoroissa. Palataan Oulun seudulle.

PKC Group, elektroniikan sopimusvalmistaja, yt-neuvottelee 300 hengen lomauttamisesta Kempeleen yksikössä. Toimitusjohtaja Harri Suutarin mukaan lomautusten kesto on useita kuukausia. Elektrobit vähentää langattomasta liiketoiminnasta 57 henkilöä toimistoistaan Espoossa, Oulussa, Oulunsalossa ja Tampereella.

Motiivin blogiini sain Hantro Products Oy:stä. Digitoday kertoi 22.5.2007 klo 10:11, että ”suomalainen mobiilivideon kehittäjä Hantro Products Oy on myyty amerikkalaiselle videopakkauksen markkinajohtajalle On2 Technologies -yhtiölle. Pääosin osakkeina maksettava ja kauppahinta lähestyy sataa miljoonaa dollaria. Kauppahinta on sidottu osittain Hantron tämän vuoden (2007) tulokseen. Hantron omistajat saavat toukokuun 18. päivän kurssilla laskettuna noin 12 prosenttia on2:n osakkeista. Potin arvo on 3,38 dollarin kurssilla 54,8 miljoonaa dollaria. Kauppaan kuuluu myös 6,8 miljoonan dollarin käteisosuus, josta suuri osa menee järjestelykuluihin”.

Kaupan jälkeen On2 Technologies –yhtiön osakkeiden arvo on laskenut rajusti. Mitä Hantrolle mahtaa tällä hetkellä kuulua? Onko Eero Kaikkonen vielä mukana kuvioissa? Kyselen mielenkiinnosta, koska ajatuksenani on kirjoittaa entistä enemmän ja useammin Pk-yrityksistä.

Digitoday kertoi 22.5.2007 artikkelissaan: “Hantron asiakaskuntaan kuuluvat maailman johtavat matkapuhelinvalmistajat Nokia, Samsung ja Motorola sekä 18 maailman johtavaa puolijohdevalmistajaa kuten Freescale, LSI ja Sanyo. Hantron videokoodausta hyödynnetään jo yli kahdessa sadassa miljoonassa puhelimessa. Sijoituspalveluja tarjoavan Bridgewell Limitedin maaliskuussa 2007 julkistaman markkinaselvityksen mukaan Hantro on alansa markkinajohtaja. Yhtiö työllistää tällä hetkellä 75 videokoodausteknologian ja ohjelmoinnin ammattilaista.”

Näistä tuntemattomista suuruuksista pitäisi kirjoittaa paljon enemmän. Nokiat ja metsäjätit pystyvät huolehtimaan omasta tiedottamisestaan, mutta näistä pienissä saattaa olla piilevää hiivaa, joka paisuttaa taikinaa viimeistään, kun lama lähtee lomalle.

Ei kommentteja: