maanantaina, syyskuuta 29, 2008

Rahoittajat karttavat kasvuyrityksiä | Kauppalehti.fi

Rahoittajat karttavat kasvuyrityksiä | Kauppalehti.fi: "Yhdysvalloista alkanut finanssikriisi heikentää kasvuyritysten asemaa Suomessa. Kriisi nostaa rahan hintaa, vähentää sen saatavuutta ja pienentää pankkien kiinnostusta.

Myös pääomasijoittajat vetävät nyt liinoja kiinni. Sijoittajat karttavat etenkin nuoria yrityksiä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pk-johtajan Pekka Tsuparin mukaan vaikeimmassa asemassa ovat yritykset, joilla on tarjota vähän vakuuksia riskipääomaa vastaan.

– Useimmat start-up-yritykset ovat tällaisia. Ja näistäkin vaikeimmassa asemassa ovat niin sanotut innovatiiviset yritykset.

Toimialoista vaikeimmassa tilanteessa on Tsuparin mielestä palvelut. Ongelma johtuu siitä, että Suomessa rahoitus on rakentunut pitkälle teknologiayritysten ympärille.

Puuttuvien vakuuksien lisäksi alkavia yrityksiä kiusaa myös referenssien puute.

Ratkaisevaa tässä on Tsuparin mukaan ensimmäinen kauppa. Sen solmimisen jälkeen ulkopuolisen rahoittajan saaminen on yleensä helpompaa.

Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä muistuttaa, että nykytilanteessa korostuu oman pääoman ehtoisen rahoituksen merkitys.

Ajoituksen osaavalle bisnesenkelille tai pääomasijoittajalle finanssikriisi voi Heikkilän mukaan tarjota myös kasvunäkymiä.

Helge: Tällainen uutinen tämän aamun Kauppalehdissä. Tässä on miettimistä.
Lähetä kommentti