lauantaina, kesäkuuta 14, 2008

Kokemattomat toimittajat

Jokela-tutkimuksen mukaan kokemattomat toimittajat joutuivat raportoimaan kouluammuskelusta ilma ohjeita. Mediaa arvosteltiin voimakkaasti Jokela-tapahtuman jälkeen.
 1. Toimittajat kentälle omin päin
 2. Eikö ole ohjausjärjestelmää
 3. Toimittajat toimivat kohteissa ilman "lennonjohtoa"
Monet tiedotusvälineet lähettivät STT:n mukaan Jokelan koulumurhien seurantaan ja raportointiin kokemattomia toimittajia ja antoivat heille ohjeita, joista ei ollut apua kriisipaikalla.

Parhaan evästyksen sai toimittaja, joka sai toimittaja, jolle sanottiin, että "ole mieluummin liian varovainen", kertovat mediatutkijat. Useissa toimituksissa ohjakset eivät olleet kenenkään käsissä.
 1. Sokkitilassa olevia ei sovi haastatella
 2. Mutta, miten kokematon toimittaja selvittää sokkitilan?
 3. Vuosikymmenien kokemus ei auttanut toimittajia arvioimaan tsunamin jälkeen, kuka on shokissa
Tsunamin jälkeen rauhallisesti ja asiallisesti käyttäytyneitä henkilöä oli haastateltu. Seuraavana päivänä haastateltava oli romahtanut täysin. Haastattelutilanteessa henkilö oli vastannut kysymyksiin "loogisesti" ja käyttäytyminen oli ollut järkevää.

Median verkkoasiamiehillä ei ollut aikaa ryhtyä tekemään kokonaissuunnitelmaa. Tapahtumat vyöryivät ja toimittajat yrittivät pysyä mukana kovassa kyydissä. Mediat tuottivat tilanteesta varsin samanlaisia uutisia.

Jokela oli ensimmäinen iso suomalainen tapahtuma, jossa "verkkouutisointi nousi keskeiseen asemaan ja aiheutti keskimääräistä suurempaa reaaliaikaisuuden paineita toimituksille".
 1. Onko nopeus keskeisin asia?
 2. Keitä nopeus palvelee?
Uhrilukujen edestakainen vaihtelu lisäsi vaikutelmaa tilanteen kaoottisuudesta. Kriisiuutisoinnin pelisäännöt eivät olleet selviä:
 1. Viranomaiset
 2. Kriisiauttajat
 3. Journalistit
Jokelan opetuksena näyttää olevan, että kriiseihin voidaan valmentautua. Median täytyy laatia selkeät kriisityöohjeet ja keskustella aiempien kriisien kokemuksista.
Lähetä kommentti