sunnuntaina, helmikuuta 17, 2008

Kuvallista kerrontaa ja rankka tekstiä

Tanskassa muhii piirroskriisi. Tanskalaiset eivät suostu siihen, että sanan- ja ilmaisunvapautta uhkaillaan. Meillä Vanhanen ja Ruusunen yrittävät selvittää oikeudessa, miten paljon julkisuuden verhoa voidaan rajoittaa.

Suomalaiset asiantuntijat ovat sitä mieltä, että vesirajan alapuolelle ei pitäisi mennä. Vanhanen kertoi, että hän oli pahoittanut mielensä. Iltapäivälehtien mukaan Susania itketti. Hän halusi pyytää anteeksi. Molemmat esiintyivät lööpissä moderneissa silmälaseissa.

Norjalaisessa lehdessä, Anshori niminen mies oli sitä mieltä, että piirtäjät pitäisi "ehdottomasti pannan vankilaan". Suomessa syyttäjä vaatii kirjan kustantajalle tuntuvia sakkoja. Ruususellekin kaivataan rapsuja.

"Kaikki puhuvat täällä kuvien julkaisusta. Olemme raivoissamme", Anshori sanoi norjalaiselle Aftonpostenille.

Meillä Suomessa kaikki ovat samaa mieltä, että kirjaa, jota kukaan ei ole lukenut, on tekijöilleen linnanreissun arvoinen. Päättäjät pitää jättää rauhaan, heidän yksityiselämäänsä ei saa loukata. Satunnaiset sinkut eivät saa hyppiä nenälle.

Pääministeri haluaa jatkaa omia riiuureissuja julkisuudelta salassa. Tanskassa terroristit saatetaan karkottaa maasta. Mitä meidän pitäisi tehdä Susanille ja kirjan kustantajalle? Yleinen mieli on yllättäen Matti Vanhasen puolella. Koneisto toimii hänen hyväksi.

"Pelkäämme menettävämme hallinnan, jos pääministerin ja valtaapitävien oikeuksien polkeminen jatkuu", virtuaalinen asiantuntija toteaa.

Väittely keinoista kansalaisten radikaaliastumisen estämiseksi on täydessä vauhdissa. Lapissa hiihtolomalla ollut Matti Pekkarinen työnnetään surutta nurin lumihankeen. Radikaalit nostavat päätään myös Suomessa.

Kansainväliseksi kriisiksi mielenosoituksineen ja boikotteineen tanskalaisten piirrokset ryöpsähtivät alkuvuodesta 2006. Minua kiinnostavat pienten henkilöiden roolit ja miten rakenteet toimivat.

Suomalainen sananvapaus joutuu koetukselle, kun 70 sivuinen ruusuinen raportti julkaistiin ja siinä kerrottiin yksityiskohtia pääministerin perunamieltymyksistä ja valkosipulivastenmielisyydestä. Oli kai siinä jotain muutakin.
Lähetä kommentti